17 Ağustos 2007 Cuma

Günes ışınları kansere yakalanma riskini arttırıyor

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özgöztaşı, yoğun bir şekilde güneş ışığına maruz kalmanın, en tehlikeli cilt kanserlerinden melanomaya neden olabildiğini söyledi.
Prof. Dr. Özgöztaşı, ev ve iş yaşamında güneşten mahrum kalanların, yaz tatilinde uzun süre güneş ışınına maruz kalmaktan kaçınmaları gerektiğini belirtti.

Uzun süre güneş ışınına maruz kalmanın, bir cilt kanseri türü olan melanomanın nedenleri arasında olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özgöztaşı, şöyle konuştu:

''Diğer birçok nedenin yanı sıra yoğun bir şekilde güneş ışınına maruz kalmak en tehlikeli cilt kanserlerinden melanomaya neden olabiliyor. Melanoma ciltte başlayan bir kanser tipi ve yayılıp ilerlemişse ölüme neden olabiliyor. Melanoma güneş görmeyen bölgeler de dahil olmak üzere cildin herhangi bir yerinde kendini gösterebilir. Bununla birlikte erkeklerde sırtta, kadınlarda ise bacaklarda daha yaygın görülür. Hastalık genellikle cilt yüzeyinde başlar ve cildin derinliklerine doğru büyür.''

Prof. Dr. Özgöztaşı, herkesin melanoma olabileceğini, ancak açık tenli, güneşe duyarlı, çok sayıda beni olan, akrabalarında melanoma bulunan kişilerin bu kanser türü konusunda daha fazla risk altında bulunduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Özgöztaşı, melanomadan korunmak için özellikle 10.00- 16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından sakınmak, güneş koruyucuları kullanmak gerektiğini kaydetti.